02 juni 2007

På besök i hooden ...

Människor har väldigt mycket fördomar. De är på många sätt nödvändiga för att våra hjärnor ska fungera, men ofta är de mest tråkiga och dumma. Ännu tråkigare är det när man inser att det finns ett inte litet antal människor som trots det gör allt för att leva upp till dessa fördomar.

Idag var jag på Hoodsfred, en av de flera gratisfestivaler som hålls i Stockholm i helgen. Eller tja, gratis och gratis, jag vet inte hur många tiotusen Sverok hade betalat för att få ett litet bord på en gata en bra bit från festivalens mittpunkt. (I mina ögon de sämst spenderade pengarna på länge.)

Festivalen bestod av allehanda partytält, bord och två scener utspridda över ett bostadsområde. En dam som bor där kom till oss och undrade om vi hade öronproppar att dela ut, och jag förstår henne. Den halvdana musiken från båda scenerna blev mest ett icke-musikaliskt oväsen när man, som vi och många andra, stod mitt mellan dem. Utställarna i övrigt var otroligt varierade. Willy's var där och delade ut fullkornspasta, Hertz pratade om sin biluthyrning och Mälardalens högskola raggade nya elever. Kort sagt kändes det väldigt ihopkrafsat, snarare än målgruppsanpassat.

Festivalbesökarna såg mest ut att bestå av de stackars boende som var så illa tvungna att passera igenom festivalen på väg hem, tillsammans med kringdrivande sysslolösa gäng av grundskoleelever. Det är genom dessa ungdomar som de tidigare nämnda fördomarna kommer in i bilden. Deras beteende verkligen skrek "välkommen till förorten!" när de sprang fram och roffade åt sig händerna fulla med (gratis)prylar, sprang därifrån ännu snabbare och sedan bara släppte allt när de såg att det inte var så intressant. "Är de där gratis??? Får man ta flera?" var den absolut vanligaste frågan från de personer som brydde sig om att säga någonting alls.

Våra bordsgrannar, Friends, blev plundrade av ett stöddigt gäng på 10-15 personer som kom och roffade åt sig alla deras pennor, med motiveringen "Vad ska ni göra åt saken, huh?" (Helt vanliga jävla bläckpennor som de gav till deltagarna i sin dikttävling!)

En man en bit ifrån oss hade en kioskvagn (sådan som ser ut som en mindre husvagn) där han sålde godis. Till en början hade han även godis utanför, men det fick han knappast ha ifred. När han bar in allt i vagnen istället tog de sig in genom bakdörren och roffade åt sig saker istället. Det är helt sjukt att dessa barn verkligen inte har någon som helst respekt för andra människor. Sådär beter man sig fan inte, oavsett hur synd det är om stackars segregerade blatteungar. Mycket går att skylla på samhället, men det där äcklar mig verkligen.

7 kommentarer:

Alexander Kjäll sa...

Det handlar inte om att skylla på samhället eller individen, snarare att inse att båda har ett ansvar för att samspelet ska fungera och att vi inte behöver aktoriteter som säger åt oss vad vi ska göra.

Likadant som att varje människa har skyldighet att göra sitt för att gruppen ska må bra, så har gruppen ansvar för att alla ska känna sig välkomna och få hjälpa till.

Anonym sa...

Varför skulle det vara "synd om stackars segregerade blatteungar" ?
Ganska löjligt av dig att i din upprördhet av din erfarenhet låta dig förblindas av huruvida ungarna hade ett etniskt "svenskt" utseende eller inte.. kan tänka mig att du säkert är en bra människa i övrigt, men när du stöter på en situation plötsligt blir trångsynt och fördomsfull...

Tror snarare att ungarna betedde sig så pga. en viss grupp socialisering och taskig föräldraöversyn än att deras föräldrar må komma från utanför Sveriges gränser...

Antar att man kan säga att du gett exempel på ett klassiskt förorts talesätt:
”När det kommer till kritan så är alla svennar rasister"

Daniel Engquist

NINA sa...

Daniel: Min poäng var att det ofta är den mentalitet som råder när man diskuterar de sociala problemen i våra mångkulturella förorter. Utsatthet poängteras ofta högre än eget ansvar.

Anonym sa...

Tråkigt att höra att du fick en så pass dålig upplevelse av tillställningen. Hoppas att andra fick det bättre, även om det låter extremt dåligt för att vara en så'n där festivalsak. Hade inga så'na problem i något jag har varit med på.

Daniel: känns mer som att du ser vad du vill se, än något Nina är. Eller så är det jag som känner henne bra nog, och att det är svårt att se vem hon är i det hon skriver.

Dock, jag tror verkligen att du har rätt - ser det som rätt självklart - att det handlar om förutsättningar och förhållanden som gör att kids får ett visst beteende, och att det inte har med Sveriges gränser att göra. Eller så här, det har även med Sveriges gränser att göra, på det sätt att vissa förhållanden och förutsättningar inte förekommer inom dessa gränser men finns utanför dem.

Jag tror att evenemang som Hoodsfred har en hel del att lära sig av hur folk fungerar, och att folk fungerar olika och triggar på olika saker.

wille

Din Grillo sa...

30 tusen personere varje dag..!!
Man kan inte ens skrata... utam bara gråta...!
Hoodsfred skandal..! Byråkraterna skandal..!!

Vilken skit snack..! Vad är detta..! Kulturnämnden bidrag med 250 tusen .. Många andra bidrog med sponsor pengar och bidrag.. men inte ens 100 personer var vid scen i varje artist uppträdande.. !!
Flera andra festivaler i området.. men en lång tradition och bevisat mycket välbesokta såg sina bidrag förminskat i år i mycket stor...

30 tusen personer skulle Hoodsfred festivalen draga varje dag..!!

Vilken skämt..! Vilket skandal...!

Hoodsfred blev inte bättre i Alby heller förra året.. men " kultur myndigheterna", bättre sagt " byråkraterna" ser världen genom blanketterna.. De tar aldrig sin tid för att titta och ännu mindre uppleva verkligheten.. Det finns inte en enda bild.. inte ens retuscherad bild där Hoodsfred skulle kunna visa att festival drar folk.. Vad är detta..? Hasta cuando mierda..!!

Våra ungdommar blev så jävla besvikna.. De har inga chans att visa vad de gör.. Ungarna som förbereder sig hela hösten och hela våren i väntan på sommaren och möjligheterna att visa sina drömmar.. Bara de kända för platsen och pengarna..! Våra ungdommar, när de får chansen att uppträdda måste de göra gratis.. utam betalt.. Vad tror ni att de känner..? Vad växer i ungdommar hjärta ? Vad tror ni..? Bli ni överraskade om hatet som orättvisorna sår bli mer segregation och destruktiva beteende..???

Hasta cuando mierda.., señores!!! Hasta cuando mierda..!!

Fogge sa...

Det var skrämmande att se. De försökte stjäla Sverokprylar också (till vilken nytta frågar man?), men de var helt "vi bor här, vad ska ni göra åt saken" när de raidade Friends på de prylar man skulle fått om man var med i deras rhymetävling. Var bra sugen på att nita de ouppfostrade snorungarna även om jag skulle bli stämplad som hatbrottsling. Klar och tydlig brist på gränser, även om de ALLRA FLESTA kids (mer i grupper om 2-4 personer dock, inte 10 som huliganligan) som var hos oss frågade vad nyckelbanden kostade, eller iallafall om "man får ta", och när de fick ett jakande svar och uppmuntrande ord så -tackade- de.

Allt hopp inte ute för mänskligheten alltså. Hoodsfred som evenemang sög kanderade åsnetestiklar. Nuff' said.

Fogge sa...

Justja - Sverok betalade trettiofem jävla tusen för vad som till en början var tre kvadratmeter rabatt och en kvadratmeter asfalt samt ett bord och två stolar.

Pinsamt, Hoodsfred!