17 juni 2007

Vet du vad en kondom är?

Det är en kunskap som en stor del av de unga i Sverige saknar, i alla fall om man ska lyssna på RFSL. I dagens SvD kan vi läsa följande, angående HIV:

"Unga har oftare sex utan kondom. Kunskapen är låg i den här gruppen om hur man skyddar sig och sin partner," säger Sören Andersson, ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigade (RFSL).
Kunskapen är låg i den här gruppen. Den här gruppen, en generell benämning av alla unga i Sverige. Ge mig en enda trettonåring som inte redan blivit pepprad med information om hur farligt det är med oskyddat sex. Skolornas sexualundervisning är i de allra flesta fall (från mellanstadiet och uppåt) nästintill helt fokuserad på sjukdomar, preventivmedel, mens och mer preventivmedel. RFSL riktar trots detta skarp kritik specifikt mot skola och samhälle.

Det här känns väldigt märkligt tycker jag. Eller är det så att det är de föredetta ungdomarna det är fel på? Smittskyddsinsitutet meddelar nämligen att det åldersintervall där flest personer smittats av HIV är gruppen 35-39 år. Om 70- och 80-talets grundskola var för pryd för att prata om kondomer kanske det är dags att börja lobba för sexualundervisning på arbetsplatserna istället?

Hade RFSL påståt att unga skiter i att använda kondom så hade jag svalt det direkt. Att det skulle handla om okunskap tror jag först när jag får träffa en ungdom som inte känner till att man bör skydda sig vid samlag. Det är en fråga om nonchalans, inte bristande utbildning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Flera forskare pekar på att könssjukdomar ökar katastrofalt bland yngre tjejer och killar, särskilt resistent klamydia. Det pekar på ett beteende som ökar smittrisken enormt mycket.

Visst är det fortfarande personer som varit i Afrika eller kommer från från Afrika, sprutnarkomaner och bögar som utgör majoriteten nysmittade HIV +, men inte så länge till......

Anonym sa...

PS,

Visst har du rätt i att det handlar om nonchalans.

Anonym sa...

Detta är 99% "importerade" hiv-fall. Grattis

NINA sa...

Anonym 1: Bögar blir inte smittade ens en tredjedel så många gånger som heterosexuella, så det där är en myt. Jag gissar att det finns en mycket högre medvetenhet om riskerna i denna grupp, och att det är pga detta som antalet legat stabilt.

Sprutnarkomaner var det en tidning som hade en annan "KATASTROF! HIV ökar i Sverige!"-artikel om tidigare i år, om jag inte minns helt fel så var det SvD. Att denna grupp är den som ökar mest verkar de helt ha glömt bort nu. Det är ju lättare att skuldbelägga skolan än att initiera sprutbytesprogram, som helt förståeligt är ett ganska tungt moraliskt ställningstagande.

Anonym 3: Nej, det rör sig om ungefär 50% importerade HIV-fall, och ytterligare 25% svenskar som smittats utomlands. http://www.smittskyddsinstitutet.se/upload/13231/hiv3.jpg

Anneli sa...

Fast alltså, jag börjar faktiskt tro att ganska många faktiskt inte har full koll på alla sätt klamydia och HIV smittar på. Eftersom sexualundervisningen på högstadiet är så koncentrerad på att sex = vaginal penetration som slutar med killens utlösning, och sedan påpekar att man kan få sjukdomar via sex, så har jag träffat på rätt många som har bilder av typen att saker inte smittar om man inte kommer eller om man inte har vaginalt samlag. O.s.v.