29 juni 2007

Domedagen är nära!!!

Klimatfrågan är väldigt trendig just nu. Det är viktigt att man som världsmedborgare köper lågenergilampor för att rättfärdiga att man kör bil till jobbet varje dag, och att man offrar sig och köper ekologisk mjölk lite då och då trots att den är femtio öre dyrare. "Gränsen för vad jorden tål är mycket nära", säger James Hansen från NASA till SvD, och vi möts nästan dagligen av liknande domedagsprofetior. I DN i maj fick vi chockbeskedet: "Vi har bara 15 år på oss, och det är kortare tid än vad som tidigare sagts."

Det är trevligt att det åtminstone finns optimism. Massor av människor arbetar för att vi ska lyckas rädda jorden, till skillnad från under alla de tusentals domedagar som redan kommit och gått helt obemärkta.

Det närmaste århundradet efter Jesu död var det till exempel väldigt poppis i att spekulera kring datum för hans återkomst. Ordagranna tolkningar av Paulus epistlar visade minsann att bortryckandet, det tillfälle före jordens undergång då de kristna ska föras till himlen, skulle ske redan under deras livstid. Stackars påven Clemens I (91-101 e.kr) gick länge runt och trodde att domedagen kunde inträffa när som helst. Snacka om paranoia.

När det gäller jämna och fina siffror minns säkert alla vilken hype det blev vid årsskiftet 2000. Det måste ju betyda att världen kommer gå under! Det trodde i alla fall
den stackars historikern Sextus Julius Africanus redan om årsskiftet 500. Många kristna i Europa var övertygade om detsamma inför år 1000. Detta gjorde att en bunt stackars småländer i norra Storbritannien blev utsatta för ett sista-minuten-korståg för att bli frälsta innan domedagen. Som tur är var befolkningen inte lika välutbildade som idag, och hade inte full koll på det där med vilken dag det nya året började, så paniken blev inte så stor som den är i dagens Europa. Väldigt många blev dock lurade att skänka alla sina egendomar till kyrkan ... Lite snopet när allt var precis som vanligt dagen därpå.

På 1300-talet härjade pesten i Europa, detta var självklart ett tecken på att jordens undergång närmade sig! Och på 1500-talet hade forskare för första gången bevis på att jorden var på väg att gå under - denna gång genom en gigantisk översvämning. En annan världsöversvämning förutsågs av matematikern William Whitson under 1736.

Jehovas Vittnen förutspådde att Armageddon skulle inledas med ett stort krig år 1914, 2520 år efter jordens början. Det var nog fler än de själva som blev lite skakis när första världskriget tog fart samma år. Uppenbarligen klarade vi oss någorlunda bra ändå.

1919 var det dock en meterolog som varnade oss för att magnetfälten från sex planeter i mycket speciella positioner skulle få solen att explodera. Därefter drabbades vi av jupitereffekten på 80-talet, som förebådades orsaka enorma tidvattenvågor, radiostörningar, solstormar och jordbävningar. Ingenting hände. (Precis som alla tidigare gånger Jupiter befunnit sig i denna position).

2001 var också ett väldigt tungt år. Vi skulle då råka ut för ett stort polskifte, och dessutom skulle en asteroid slå ner i Los Angeles. Och islam skulle bli världens största religion. För att inte nämna rymdskeppet som skulle landa på Atlantis, som vid det laget rest sig ut bermudatriangeln. Genom tidernas gång har vi haft många visioner om världens fall - detta var bara ett par västerländska exempel. Inte ska vi väl låta lite miljöförstöring krossa oss?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad puckat resonemang du kör.
Dra upp allvarliga miljöproblem som ingen seriös forskare kan neka till, jämsides med bermuda triangeln, millenieskiftet och annan domedagsskit.

Fat det blir väl lättare att gömma sig för realiteten då I guess...

RevolvingDoors sa...

Instämmer med föregående. Inse att vi lever i en värld som snart kommer plana utför om vi fortsätter leva som vi gör.

Anonym sa...

Spåniga kommentarer. Alla har väl rätt till en egen åsikt. Vad vet 99,99% av jordens befolkning om forskarnas profetsior, egentligen? Det finns en hel del människor som livnär sig på detta, även journalister - inte att förglömma...

alex sa...

Hej Nina

Antar att det här inte är ett speciellt seriöst inlägg, alternativt så har du argumentation som du inte framför här på bloggen.

Hur som helst så anser jag att du jämför äpplen och päron. Det här argumentationsknepet kallas också "guilt by association" och är väl en härskarteknik om jag inte minns fel.

Att gruppera att köpa ekologisk mjölk tillsammans med domedagsprofetior från de senaste två tusen åren känns som ett sätt att gravt förminska värdet i ekologisk odling.

Det kanske är så att du inte förstår värdet i att behandla djur med mer respekt, eller att minska tiden de står inlåsta i trånga burar? I så fall så föreslår jag att du följer med kotte till någon bondgård och tittar på skillnaderna mellan kravmärkt producerande och vanligt.

Det är väl förståeligt om det känns väldigt abstrakt att du betalar 50 öre mera för mjölken medför att djur behandlas bättre. Men det är egentligen inte så konstigt, det handlar om att vi som konsumenter tillsammans kan visa att vi inte tycker om att producenterna strunter i miljön, och samtidigt ge ekonomiska incitament till att odla mer miljövänligt. Samt att det inte enbart är en person som betalar lite mera för ett mjölkpaket, utan väldigt många av medborgarna i sverige, som dricker mjölk ofta.

Hampus sa...

Vad skönt att det är flera som tycker ditt inlägg är väldigt märkligt. Förhoppningsvis är vi flera där ute som förstår att miljöförstöringen är ett allvarligt problem som vi måste ta uti med. Hoppas även att du kan sluta ignorera det som händer framför dina ögon.

Anonym sa...

Om du kollar runt lite upptäcker du snart att många samhällen och civilisationer gått under pga miljöproblem och överutnyttjande av naturresurser.Vi är de första som kan göra det på en global skala..

strutsen sa...

Till de som med hull och hår sväljer denna storm av miljölarm: Stanna upp ett kort ögonblick och tänk efter själva! Det finns väldigt många som tjänar på detta. Allt från journalister, forskare, miljöorganisationer och allmänna tyckare till mindre uppenbara men betydligt mäktigare krafter.

Har någon ens funderat över varför Bush plötsligt säger sig vilja minska utsläppen, han som alltid varit oljebranschens man?

Det finns ju ett rent maktstrategiskt intresse för väst att minska oljeberoendet, eftersom en stor del av oljan kommer österifrån. Och vad är då bättre än att piska upp all tänkbar propaganda som kan driva folk från användandet av fossila bränslen?

Jag försöker inte hävda att olja och koldioxidutsläpp i sig är bra, bara peka på att det finns betydligt fler än "miljön" som tjänar på eko-trenden. Och så har det varit med masshysterier i alla tider.

Det allra märkligaste är dock hur tyst det är kring det enda idag verkligt realistiska alternativet till fossila bränslen: Kärnkraft! Miljörörelsen får nog slå knut på sig själv flera gånger om innan man lyckas reda ut den tankelåsningen.

För om situationen är så akut som alla hävdar, dvs om vi inte gör något inom 15 år så kommer domedagen, då finns ingen tid till att forska fram nya energikällor som räcker. Det är bara att sätta igång med att bygga något vi vet hur man gör idag, dvs kärnkraftverk! Då överlever vi tills vi kommer på något bättre.

För ni säger ju att profetiorna är sanna.

Eller?

NINA sa...

Haha... Jag tycker att det faktum att ni reagerar så starkt på att jag tramsar om miljöförstöring är ganska talande :)

Jag har inte påstått att miljöförstöring är okej - bara visat på ett gäng andra kriser som människor har panikat över.

Wilhelm Raab sa...

Jag var verkligen road av din text Nina, men jag tror nästan att du blev slagen på fingrarna här i kommentarerna. Folk verkar inte ha mycket distans...

... samtidigt ska jag säga att jag i början när jag läste också blev sugen på att skriva en reaktion i min blogg, och försöka ta ett avtramp vidare in i miljöfrågan från där du slutar, så jag hade nog också lite lite distans på sätt och vis.

Hur som helst väldigt talande, både det du skriver och folks reaktioner. Mer så'nt, det är nyttigt för de som tänker efter lite. För övriga, well, ingen skada skedd...

Fredrik sa...

"Domedagen är näsa", heter det väl? =)

Pär sa...

Hej Nina!

Det är befriande skönt att läsa någon som har distans till den klimathysteri som råder för närvarande...och hysterin är betydligt mer en religion än en vetenskap: bekänn dig till den enda rätta läran, eller utstå vårt förakt! Hur ska man vetenskapligt t.ex. kunna visa att "Vi har 15 år på oss"?? 15 år på oss till vad? Hansen har tidigare sagt att år 2016 är tidpunkten för hans s.k. "global tipping point". Denna ”undergångsteori”, som lagts fram av Hansen, menar att det finns en viss tidpunkt då växthuseffekten blir "ostoppbar". Numera synes dock den vetenskapliga ”sanningen” enligt Hansen vara den att "global tipping point" inträffar först 2022…

Att överhuvudtaget prata om en ”ostoppbar” växthuseffekt är förvillande, eftersom växthusefekten inte är ostoppbar; i modeller med maximal växthuseffekt beräknar man att jordens medeltemp skulle vara + 30 C. Utan den naturliga växthuseffekten skulle något liv på jorden inte kunna överleva. Idag är jordens medeltemperatur vid ytan är ca + 14-15 C. Ju mer vi kan minska utsläppen av växthusgaser, desto större är chansen att den temperaturhöjning som har ägt rum sedan 1850-talet kan minskas. (Om vi dock jämför med klimatet för tretusen år sedan- då det var medelhavsklimat i Skåne- hade the global tipping point redan slagit till ;-). Poängen är att alla utsläppsminskningar av växthusgaser är viktiga och att det inte går att sätta upp något ”slutdatum” för när det inte längre skulle spela någon roll. Teorin om ”global tipping point” bygger vidare på att om utsläppen av växthusgaser inte minskar, kommer effekterna av (den antropogena) växthuseffekten bli ”katastrofala”. Lika osäkra som IPCC:s klimatmodeller är, lika lite går det att förutspå att allt efter ett viss tidpunkt kommer att gå förlorat. Och det som helt saknas i diskussionen är hur vi skall kunna behålla vår levnadstandard och utrota svälten och fattigdomen i världen, samtidigt som man minskar växthuseffekten! Det krävs en massiv satsning på utveckling av kärnkraftsteknologin, såväl fissions- som fusionsenergi, för att kunna ersätta de fossila bränslen inom den globala energiförsörjningen och samtidigt höja den materiella levnadsstandarden och den allmänna välfärden.


/Pär Grip

Blot-Sven sa...

Bravo Nina. Varje människa med lite distans förstår ju att det sk. "miljöproblemet" är naturens eget sätt att röja undan den mänskliga överbefolkningen. 9 milliarder personer är helt enkelt alldeles för många. Det är bättre att vi återigen blir så många som de var när det var medelhavstemeratur i Skåne, och med 6 meter högre vattenstånd lär det röjas undan ganska många av slöddret i alla de där U-länderna. Och i andra länder också för den delen men det är en världslig sak. Det ska bli skönt med lite mindre pack som ränner omkring och fånar tycker jag.
Klart att det inte är någon domedag på gång. Det blev ingen domedag förra gången det var istid, eller hur? Sen att hela världens flora och fauna förändrades är en helt annan sak. Nä det är bara skönt med lite omväxling! Bra Nina, vi tycker samma du och jag! Död åt mänskligheten!

Mamma sa...

Humor och ironi?? Någon som hört talas om sånt?? Kör hårt gumman, jag skrattade iallafall gott! Love you!

Anonym sa...

"Vi har bara 15 år på oss"...jojo, grejen är att oljan peakar innan dess, sen peakar naturgasen och till sist även kolet. Sanningen är att 2050 lever vi inte som nu därför att de fossila tillgångarna inte räcker. Tänk om dessa klimathysteriker kunde fatta detta nångång och vi kunde börja ta itu med det verkliga problemet: utarmningen av våra energiresurser!!