05 maj 2008

Spogga - Den nya nätflugan?

DN skriver idag om Spogg, en ny mötesplats på nätet som vänder sig till samhällsintresserade ungdomar över hela världen. Detta gjorde mig nyfiken eftersom jag själv tycker att det här med internetbaserade mötesplatser är väldigt trevligt.

Sidan började trevligt: En startsida med nyheter från olika delar av världen, med möjlighet att enkelt kommentera. Första gången jag loggade in fick jag välja vilka ämnen jag är intresserad av och jag valde World News och Humor. Världsnyheterna var trevliga. I skrivande stund är det artiklar om Ecuadors politiska agenda, hjälp till de cyklon-drabbade offren i Burma och FNs idé om att bekämpa smog som ligger uppe. Ett helt okej urval. Tyvärr verkar diskussionen inte så aktiv: de har 1, 1 och 0 kommentarer trots att de legat uppe i många timmar. Lite tragiskt då sidan säger sig ha 50 miljoner aktiva användare.

Under humor-delen får jag istället upp det gamla YouTube-klippet Human Tetris. (Det japanska tv-programmet där deltagarna ska undvika att bli träffade av en farande vägg genom att inta samma position som hålet i väggen.) Redan där sjönk mitt intresse för sidan. I DN kan man läsa att:

Samhällsintresserade ungdomar ska ha möjlighet att engagera sig i olika frågor genom debatter och omröstningar. På mötesplatsen finns också spel, bloggar och chattsidor.

- Vi vill vara väldigt seriösa, men för att nå ut till många människor måste sidan vara rolig ­också. Om vi inte når bredden blir det inget starkt nätverk, säger Stefan ­Hanna som är en av fyra grundare av Spogg.

Tyvärr vet jag inte om jag är så intresserad av att nätverka med personer som inte är där för att de är intresserade av samhällsfrågorna, utan för att de vill spela spel och titta på roliga filmklipp. Bredd är bra, men ibland måste man välja mellan kvalitet och kvantitet. Vill jag ha bredd och en massa trams kan jag söka mig till Facebook istället.

Sidans forum imponerar inte heller. Jag tycker att det borde vara den starkaste delen i en sida som är fokuserad på att utbyta åsikter, men att klicka i ett sifferbetyg på ett filmklipp kan väl å andra sidan också ses som en åsikt... Men när det gäller forumet så kan jag med lite fantasi knyta fyra av de olika kategorierna till samhällsfrågor: Politics, Comfort and Counsel, Health and Home samt Movies, Books and Music. Utöver det finns det sju forum av det minde syftesanknutna slaget: Social Lounge, Forum Games, 18+ Games, 18+, Teen Talk, Spogg.com Games och Competitions. Politikforumet har 31 sidor med inlägg jämfört med Teen Talk som är uppe i 101.

Jag säger bara nej. "
Vår vision är att spogga­ ska bli ett begrepp, precis som googla, berättar Stefan Hanna." Lycka till, säger jag bara :)

Läs även andra intressanta bloggar om: , .

4 kommentarer:

Viktor Lidholt sa...

Hej! Kul att du hittat till och kommenterat vår sajt! :) Några förtydliganden:

Naturligtvis har vi inte 50 miljoner användare än, utan det är vår vision av hur vi vill se att sajten utvecklas. Kanske bör detta avsnitt göras litet tydligare.

Att det är få som kommenterat nyheterna och att många av diskussionsforumen är litet "offtopic" är att vi nyligen ändrat inriktning på sidan, från en renodlad spelsida.

Tanken är att du själv ska kunna vilket innehåll du är intresserad av. Gillar du inte humorlänkarna väljer du bort det från förstasidan, tycker du att länkarna inte håller måttet kan du lägga till egna och rösta ner de gamla.

Tack igen för ett intressant blogginlägg!

Mvh,
Viktor Lidholt - Utvecklare på Spogg

Anonym sa...

Ja men det här är så löjligt. Här har en ny käck community med grandiosa visioner fått massa gratisreklam i DN i form av en redaktionell artikel. Och vad skiljer? Jo att medlemmarna själva äger rätten till det de publicerar och lägger upp - som att nu detta skulle vara något unikt. Fel - det är Facebooks villkor som är unika i communityvärlden och Spogg skiljer sig därmed inte ett jota ifrån ställen som Lunarstorm, Helgon och andra communities med samhällsintresserade ungdomar. "Utvecklare på Spogg" låter dessutom himla seriöst - noterar att Spogg AB har samma postadress som Viktor Lidholt. Nyhetstorka på DN? Viktor + Linda = sant?

Anna sa...

Hej! Jag hittade igen Spogg "för hundra år sen" när jag letade efter en variant av tetris. Har spenderat många roliga speltimmar där, har också "bloggat" (spoggat) och chattat en del med de andra medlemmarna. På det viset skiljer det sig inte mycket från andra liknande sajter (möjligtvis då att de har sheriffer som faktiskt bannar användare som inte håller sig till reglerna, himla effektivt).
Men jag tröttnade efter ett tag, precis som man gör med det mesta, och slutade betala. Tittar in då och då på Spogg, mest för att se om de utvecklat några nya spel, och uppdatera mig på gamla bekantas rörelser.

Killarna och tjejerna (i Uppsala) som utvecklar Spogg är klart begåvade. Deras sajt är snygg, om än något omodern, och alla applikationer funkar bra. Men det är nog som Viktor skriver, att det är ett tag till de når upp till de nya ambitionsnivåerna. Ta det för vad det är - en onlinecommunity, kan inte falla alla på läppen, kan inte alltid vara "bäst".
Det är medlemmarna som "gör" sajten.

Alex sa...

Hej! ursäkta om detta inte tillhär ämnet. Men jag sökte lite på google efter en sån dinkie dino, och kom fram till din blogg. Du har tydligen haft en sån :)

Jag hade nämligen en sån när jag var lite, men den gick sönder.

Du är inte lust att sälja din? ^^ Om du har den kvar?

Skickar med en länk så du vet vilken jag menar :)

http://www.virtualpet.com/vp/farm/raku/raku.htm

//Alexandra

lundgren_91@hotmail.com