06 september 2005

Citronplantor


Tidigare i år planterade jag några citronkärnor, mest för att jag inte hade någonting vettigare för mig. Dessutom är det roligt med blommor så länge de inte vissnar. Alla växte inte, kanske för att jag hade råkat klyva några av kärnorna när jag skulle dela på citronen. Men efter ett tag och väldigt mycket vattnande kom det upp fyra små gröna pinnar, som tjocka grässtrån ungefär, med ett par dagars mellanrum. Det tog inte lång tid förrän de började få små jättesöta blad också. Alla utom en! Den bara fortsatte att vara en ful grön liten pinne, så jag tog bort den efter ett tag. Jag skulle tro att den var lite efterbliven eller något. Förvånande nog hade den en jättelång rot, trots att den slutat växa på höjden. Jag antar att det inte är utsidan som räknas, att man bara ser toppen på ett isberg och allt sådant... Jag funderade på att plantera om den men orkade inte hitta en annan kruka. Tre fick vara kvar, och det är ganska trångt för det är en väldigt liten kruka.

Hur som helst så tyckte alla att jag var jättefånig :( Och kotte var dum som sa att citroner växer jättelångsamt och att de behöver massa specialjord för att bli glada. Nu har de i alla fall vuxit sig flera decimeter höga och har massor av blad. Hoppas att det inte blir träd av dem! Jag vet inte om citroner växer på träd... Men det finns ett citronträd i Springfield, så jag antar att de gör det. I så fall får de flytta ut på balkongen sen.

2 kommentarer:

Daniel Andersson sa...

kotte har fel. Det handlar inte om jord eller så, det handlar om känslor. Det är den kärlek som Nina har visat för citronplantorna som fått dem att växa så snabbt och bli så söta. Hade kotte visat sin puckoflasksamling mer kärlek hade de kanske varit fulla vid det här laget!

Janne sa...

Hej du.Jag heter Janne och har fem st citronplantor.Tog hem två citroner från Cicilien för sex år sedan och dom växer som fasen.Jag klipper ner dom för att få en fin stamm som håller bättre i händelse av frukt.Mina är mellan 40 cm och 130 cm.vet du ngt om dom klarar att stå ute hela året.Dom lever ju i ett ganska kyligt klimat eftersom det kan snöa på Cicilien och bli ganska kallt ibland.Mvh Janne