14 maj 2007

Ovälkomna oljud

Högergrupper i Schweiz föreslår förbud av minareter, skriver SVD. Det tycker jag är lite fånigt. Schweiz är konservativt och stagnerat, men sådana tankar förekommer även här i Sverige.

Personligen tycker jag att sådana torn är bra mycket snyggare än alla höghus som byggdes i miljonprogrammet, och dessa rymmer bra mycket fler muslimer än vad en moské gör. Skulle någon planera att smälla upp ett sådant torn i Stockholm så kräver det bygglov och innefattas rimligen av kommunens detaljplan, precis som alla andra byggnader. Denna ska ställas ut offentligt i tre veckors tid, och kan sedan överklagas till Landstinget om någon ogillar den. Dessutom har stadens skönhetsråd möjlighet att göra ett uttalande om tornet är för fult.

Det jag däremot tror kan vara ett större problem är om man vill ha en böneutropare som fem gånger om dagen ska skrika saker på arabiska. Skulle du vilja bo granne med en sådan högtalare? Ointressant oväsen är generellt sett någonting människor är negativa till. Å andra sidan skulle man kunna likställa detta oväsen med många andra, mer social accepterade, ljud. Kyrkklockor till exempel. Personligen tycker jag att de är ganska mysiga, men många skulle nog säga detsamma om arabiskt skrik.

En sak som jag tycker är mindre mysig är beredskapslarmet. Var tredje månad får vi dras med ett högljutt tutande som ingen egentligen vet innebörden av. Hur många av er vet skillnaden mellan "viktigt meddelande"-tutet, flyglarmet, beredskapslarmet och "faran över"-signalen? Jag skulle garanterat inte komma ihåg skillnaden om någon plötsligt flög in och började släppa bomber. Däremot är det ju bra att tutorna fungerar!

Det finns ett annat schemalagt oväsen som brukar göra mig barnsligt glad. Men det är likväl ett återkommande oljud. Varje fredag mellan 17 och 18 får mitt bostadsområde besök av Glassbilen, vars signal de allra flesta känner igen. En gäll melodi som hörs över stora avstånd. Tänk på alla dem som inte är intresserade av att köpa glass, de måste störa sig lika mycket på den som alla ickemuslimer skulle störa sig på en minaret.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tillhör ingen högergrupp men tycker inte om minareter! Det påminner om något som inte alls tillhör ett modernt samhälle. Ett samhälle för kvinnors fri och rättigheter. Dessa utrop är så enerverande och tänker man på alla gubbars ändor i vädret så är det både löjligt och en skrattretande show.
Glassbilen kommer med god glass. Och kommer dessutom inte dagligen och med jämna mellanrum.

Jorma sa...

Hejsan Nina.
Följde dina spår och hittade din blogg. Du har skrivit en bra artikel i detta ämne. Måste förtydliggöra mej lite. Jag är emot islam pga av deras syn på kvinnor och sharia bla. Ett exempel på vad jag menar är vad som skrevs mycket lite om i media för några månader sedan. Det handlade om en kvinna som blev våldtagen utav 3 män i ett muslimskt land. Hon försvarade sej med att knivskära den ene mannen till döds. Igenom sharialagen säjer man att denna kvinna hade varit otrogen mot sin man genom att bli våldtagen, och därmed dömas till döden genom stening. All skuld lades på kvinnan! Detta är bara ett utav alla exempel jag skulle kunnat skriva om. 97% utav alla muslimer ställer sig bakom sharialagarna i den muslimska världen och i Europa. Dock är dessa 97% enbart män, kvinnor har som bekant ingen rösträtt. I Europa kräver muslimer allt mer att sharia skall vara den lag som gäller, så även här i Sverige. Man går ut med i muslimska världen att folk ska ta sej till Europa för att befolka detta till en majoritet, därefter skall man utnyttja västlig demokrati för att ta makten så att Islam ska bli dominerande och styra i diktaturisk anda. Jag tänker aldrig ge upp min privata kamp för att motsätta mej detta.

Mvh Jorma Lindgren

Wilhelm Raab sa...

*asgarv* ... jodu, glassbilen stör mig något fruktansvärt. ;-) Vad värre är - den retar upp hunden. "Hur kan någon ha mage att parkera rakt utanför vår port, och sedan stå där och ... STÅ!! VAD FAN! *bita*"

Vad gäller böneutropande så tror jag inte att det är något att oroa sig för, om man nu är lagd åt att oroa sig över det. Det är ytterst få länder som sådant förekommer i som inte har en muslimsk majoritet (länder eller bostadsområden, för den delen).

Avslutningsvis ska jag givetvis tipsa om att jag också skrivit lite tankar kring detta. ;-)

Anonym sa...

Hejsan Jorma!
Det finns en del faktafel i det du skriver. Enligt Sharialagar om en kvinna blir våldtagen är inte hon otrogen mot sin man. Det finns ett strängt straff mot våldtäckt enligt dessa lagar. Vidare har du fel att kvinnor i muslimska länder inte har rösträtt. I en del muslimska länder finns det inga egentliga val varför ingen har någon rösträtt. I exempelviss Kuwait har kvinnor fortfarande inte rätt att sätlla upp i Parlamentsvalet men parlamentet i Kuwait är endast något symboliskt och makten ligger hos Kungen och resten av hans familj. I Iran, Pakistan, Irak, Indonisien, Malaysia, Tukiet osv har män och kvinnor rösträtt.( kvlaitén av demokratin i en del av dessa länder kan naturligtviss diskuteras...!) Turkiet, Indonisen och Pakistan har dessutom alla haft kvinnliga regeringschefer under de senate 20 åren. Påståendet att 97% av alla eller av männen skulle stödja sharia lagar har ingen vetenskaplig grund. Ingenstans har någon sådan folkomröstning gjorts (tyvärr, om det gjordes och om resultatet från en sådan referandom respekterades så skulle många muslimska länder bli av med skuggan av sharialagar för alltid)
Sharia är kvinnofientlig och antidemokratiskt, där är nog många som är överens i den punkten.
Nästa gång du använder ordet muslimer tänk på att det finns kring en miljard människor som kan innefattas av den etiketten, det är en sjättedel av världsbefolkningen. Bland dessa rymmer en stor variation vad beträffar värderingar, frihet och fred är inte något som väst har monopol på, för 60 år sedan gasades miljoner judar av civilicerade européer och hela världen sattes i brand av dessa, ingen kan trots det påstå att väst befolkas/ befolkades av vilda, blodtörstiga antimänniskor.
Lycka till och kämpa på för demokrati och mänskligheten!
Hälsningar
D.Rashid

Fogge sa...

"Hur många av er vet skillnaden mellan "viktigt meddelande"-tutet, flyglarmet, beredskapslarmet och "faran över"-signalen?"

Jag. Det står dessutom i telefonkatalogen. :)

Jorma sa...

Hej D.Rashid.
Jag tvivlar inte på vad du skrivit, men jag utgick enbart till vad jag fått för information utav sk moderata muslimer i vad jag skrev tidigare. Kvinnan jag skrev om, "våldtäckten" hittar jag inte informationen till...ännu. Så där står jag för tillfället utan källa och fakta. Men jag återkommer med detta, och då kommer jag skriva om det på min blogg.Men detta är intressant:

"I Kuwait har kvinnan ingen rösträtt. I Iran måste kvinnor ha med sig ett skriftligt tillstånd från sina män när de vistas utanför hemmet. I Saudiarabien är det för kvinnor varken tillåtet att köra bil eller att rösta. I Pakistan tillåter de islamiska lagarna att2 en kvinna som blivit våldtagen också åtalas för äktenskapsbrott, om hon inte kan få fyra män att vittna till hennes fördel.

De kontroversiella sharialagarna (sharia="Guds lag") har gjort det speciellt svårt för kvinnor att leva ett normalt liv i islamska länder. Exempel på sharialagar som förtrycker kvinnor är sådana som förbjuder kvinnor att söka ögonkontakt med en man, som förbjuder kvinnor från att ha skor på sig som avger oljud, som förbjuder dem att utbilda sig och som förespråkar stening till döds för otrohet."
Läs mer här:http://www.sanningenomislam.se/kvinnan_i_islam.asp
Även här är en intressant sida:http://www.underkastelse.org/perspektiv/kvinnor.html

Jag borde egentligen preciserat mej när jag skrev om dom 97%...
Några utav länderna du nämner har jag själv besökt...och jag måste dessvärre säja det att min syn på hur kvinnliga könet behandlas eller värderas där är utom all sans för min personliga uppfattning. Speciellt med tanke på att min hållning är att kvinnor och män ska vara totalt jämställda/lika i oavsett vad det än handlar om. Det som hände för 60 år sedan håller jag med dej till fullo om. Det är en skam för hela världen att något sådant fick hända. Dessvärre har det funnist än värre folkmord. tänker då närmast på Stalins folkmord i Ukraina mfl.
http://susning.nu/Kommunismens_brott
http://homepage.mac.com/hakan_danielsson/folkmord.html

(F´låt Nina för jag skriver sönder din blogg, men det är ett intressant ämne)

Mvh Jorma