13 februari 2008

SL - störst och bäst!

Stockholm är en stad som är stolt över att vara stor. Tyvärr leder det ofta till att kvantitet är mer eftersträvansvärt än kvalitet och humana priser:

- Man ska komma ihåg att vårt länskort är det billigaste eller näst billigaste i landet. Ingen annanstans får man så mycket trafik för så lite pengar
, säger landstingsrådet Christer Wennerholm (m).

Det kan jag hålla med om! Stockholm har 800 busslinjer, 19 tunnelbanelinjer, tre pendeltågslinjer, ett gäng andra spårvägslinjer samt några färjelinjer. Synd att jag bara använder sju av dem regelbundet.

I mars blir månadskortet ytterligare 70 kr dyrare - totalt 690 kr. Det är 275 kronor dyrare än ett månadskort i Göteborg och 295 kronor dyrare än att åka i Malmö eller Helsingborg. Det är fascinerande, för även innan denna höjning går SL ekonomiskt bra: 2007 slutade med 367 miljoner i överskott.

Jag hoppas verkligen att detta leder till mer märkbara förbättringar av SL-trafiken. Flera dagar förra veckan blev jag försenad till olika möten på grund av trasiga dörrar, försenade anslutningståg, ungar som fått för sig att försöka åka längst bak på tåget och de klassiska signalfelen. I DN idag kan man läsa att 62% av pendeltågsresenärarna är nöjda, jämfört med 44% för ett år sedan. Tyvärr är jag inte en av dem. Om två månader är jag dessutom för gammal för biljetter till reducerat pris. Då blir det till att överväga andra alternativ.

Läs även andra intressanta bloggar om: , .

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag åkte till reducerat pris hur mycket som helst förra året, men jag har bestämt mig för att lägga av med det för jag börjar bli för rädd för att åka fast. Jag ser inte direkt ut som en tonåring längre, även om ingen har ifrågasatt mig hittills. ;)

Kristoffer Lindh sa...

Ja, det är faktiskt väldigt märkligt resonemang till prishöjningar att vi har så många linjer. Jag är väl inte intresserad av hur mycket bussar det går till Täby när jag betalar mitt busskort. Dessutom är vi fler som bekostar vår lokaltraffik än Göteborgarna, så det är väl rimligt om vi har fler linjer. Nu ska de ju testa med trådlöst internet på bussar. Skitbra att ha när jag åker 4:an i rusningstraffik.