10 februari 2008

Bibliotek för ökad mediamångfald

I tisdags och i torsdags var jag i Hallonbergen och höll föreläsningar om datorspel. De som tagit initativ till dessa tillställningar var en grupp bibliotekarier från norrort som bestämt sig för att personalen måste lära sig mer om vad ungdomar sysslar med. Detta var det första av förhoppningsvis många utbildningstillfällen kring ungdomars fritidssysselsättningar. Cirka 35 personer var där vid vardera tillfälle och lyssnade, och förhoppningsvis har de fått lite nya tankar kring det här med spel.

Datorspel är någonting som nästan alla bibliotek i Stockholm har. Tyvärr är det i princip bara spel för barn i åldrarna sex år och yngre. Visst, det bibliotekslånade Mulle Meck bygger båtar hade jag roligt åt även när jag var äldre än så, men utbudet är minst sagt begränsat. På biblioteket i Solna har man varit lite vågade och köpt in en hel del dator- och playstationspel även för de äldre, men de är tyvärr ett undantagsfall. Många av bibliotekarierna som var där hade inte ens tänkt tanken att man kan låna ut spelen. De var helt insnöade på att ungdomarna vill sitta på biblioteket och spela. (Som om det inte är ett tillräckligt stort problem bara när familjemedlemmar raderar ens sparfiler ...) Jag hoppas att alla ändrade uppfattning innan dagen var slut.

Jag tycker att det är jättebra om biblioteken vill låna ut spel. Någonting man måste ta hänsyn till är dessvärre att man gärna vill ha gott om tid på sig att spela. Att ha en veckas lånetid uppmuntrar bara till att människor sitter ohälsosamt mycket framför datorn. Efterfrågan är också en viktig faktor när det handlar om någonting som är så dyrt att köpa in om man ska ha licens för att låna ut det. Det finns ingen som helst poäng i att låna ut spel som alla redan har. Singstar eller senaste Halo kan troligen de flesta spelintresserade låna av kompisar - gratis och på en mindre begränsad lånetid. Nej, biblioteken måste specialisera sig på mångfald i spelbranschen. Att bibliotek lånar ut filmer är någonting som idag är tämligen accepterat, men det är knappast den typ av film som konkurrerar med lokala videobutikens utbud. Nej, det är suspekta och konstiga kulturella filmer som inte ens går att hitta på Piratebay.

En annan viktig sak är att köpa in gamla spel. Man ska inte behöva en splitterny speldator för att kunna spela biblioteksspelen. Det ökar inte tillgängligheten på något sätt. Nej, så länge det finns så otroligt många bra spel som har 5+ år på nacken utan att för den sakens skull kännas föråldrade så är det sådana spel man ska satsa på.

Det ska vara ovanliga spel. Gärna våldsfria spel. Äventyrsspel i peka-och-klicka-tappning är perfekta. Det är en sorts spel som ger otrolig hjärnstimulans samtidigt som man ofta bara spelar igenom dem en gång. De tappar liksom sin charm när man redan har löst alla gåtor en gång...Det ger dem ett kraftigt höjt låna-istället-för-att-köpa-värde.

Läs även andra intressanta bloggar om: , .

Inga kommentarer: