14 januari 2008

Rädda kollektivtrafiken: spela mer spel!

Känslan av att ha presterat någonting är viktig för de flesta, inte minst för oss unga. Denna känsla kan uppnås genom att klara av skolan, att engagera sig i föreningslivet eller att ta hand om hemlösa katter. Eller så kan man kasta sten på bussar. Att känna att jag, just jag, var den som fick busstrafiken att stanna på grund av säkerhetsrisk måste vara en otroligt tillfredsställande känsla.

Att bli tvungen att gå en halvmil till tågstationen för att kunna ta sig till jobbet, bara för att några ungjävlar inte kan bete sig som människor, är inte lika roligt. Vad är då problemet med dessa ungdomar? Jo, troligtvis saknar de demokratisk fostran och en meningsfull fritid. Människor som medvetet saboterar en otroligt viktig del av vår gemensamma infrastruktur kan inte ha greppat det där med samhällsansvar. De kan omöjligen känna sig delaktiga. Och vem kan hävda att stenkastning mot glasrutor, bakom vilka det sitter okända människor, är meningsfullt i ett samhälle som det här?

Hur ska man råda bot på problemet då? Jo, jag tror att det är viktigt att ge dessa ungdomar en plats där de kan engagera sig och utvecklas. Alla ungdomsorganisationer som får statligt stöd har som mål att ge unga en demokratisk fostran. En meningsfull fritid. Att engagera fler i föreningslivet. Oavsett om man gillar fotboll, playstation eller att grilla korv så finns det en ungdomsorganisation som kan erbjuda detta. Annars kan man starta en egen: det är konstruktivt och lärorikt!

Ett litet problem är däremot att väldigt många av alla dessa viktiga organisationer får merparten av sitt statliga stöd från Svenska Spel. En välgörande organisation som kan komma att säljas ut, eftersom spelmonopol är fult och dåligt för den fria marknaden. Jag hoppas att regeringen hinner komma på bättre tankar innan det är för sent. Tills dess: Spela mer, och motverka bussabotaget!

Läs även andra intressanta bloggar om: , , , .

Inga kommentarer: