12 januari 2008

Kvinna? Nu kan du också surfa på internet!

Tack och lov, äntligen öppnar Maria Nova! Hittills har vi stackars kvinnor fått dras med att större delen av alla tjänster på internet är utvecklade av män, men nu ska det bli ändring på den saken. Av kvinnor för kvinnor öppnar nu en sajt som ska inspirera till samtal och vara en plats för avkoppling från en inrutad vardag.

Enligt VD:n Maria Stråhle är mycket av det som finns på internet byggt på information. Den här sidan bygger istället på kvinnors verklighet. Den "stöder ett sätt som är naturligt för kvinnor att agera på", berättar hon i DN. Jag vet inte om det är de stora, färgglada knapparna eller innehållet på sidan hon menar, men jag hoppas på det förstnämnda.

På startsidan möts man för tillfället av en artikel om snyggaste klänningarna i Let's Dance, dagens horoskop, en text som talar om varför man ska brodera med korsstygn, dagens måltid med Linda Skugge och därefter en guide till hur du ska komma i form. Av detta var proscuittotallriken det som lockade mig mest, men jag kan inte påstå att jag delar Skugges bild av att det är fredagsmys att frossa i. Själv åt jag oxfilé med potatis och svampsås, men att ugnssteka en hel oxfilé är nog lite för manligt för Maria Nova.

Någonting som fascinerar mig är att det verkar ha blivit helt okej med den typ av reklamsystem som till exempel Google och Facebook har kritiserats hårt för:


"Annonsmarknaden ändras hela tiden och vi kommer att hitta sätt för djupare samarbeten. Den som till exempel är inne och söker material om Kroatien ska kunna få erbjudanden med anknytning till en semester där."


I sitt användaravtal förbehåller de sig även rätten att skicka ut e-post till dig, inte bara information från företaget utan även utskick från deras annonspartners. Den enda annonsören som syns på sidan just nu är visserligen Apoteket, som vill att jag ska fyrdubbla mina chanser att bli rökfri, men jag känner inte att det är någonting som lockar nämnvärt.

Tyvärr är jag lite fördomsfull av mig. Jag tror att vi kvinnor som har en verklighet fylld med handarbeten, vackra klänningar och att tråna efter kända karlar kommer att fortsätta läsa Amelia. Men det är ju fint att Unibet försöker göra något kreativt med sina pengar.
Colin Firth som Mr. Darcy x 2. Kostymen visar på den största skilnaden i kvinnors verklighet från 1800-talet fram till idag.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

Maria Nova - ännu ett lågvattenmärke.

Wilhelm Raab sa...

Inte bara av män, de är för män också har jag för mig att det stod. Ni har allt tur att det finns några ansvarsfulla initiativtagare som ser till att ni gör det som ni är intresserade av.

listoplisto sa...

Ja herreGUD vilken tur det är att Maria Nova kan bevaka våra intressen, jag har veeeeerkligen saknat en webbsajt med recept och hälsotips och mode.
GAAAAAAAAAAAAH, suck.