28 oktober 2007

Svenska Spel - Ett hyckleri vi inte är stolta över?

Moderaterna beslutade på sin stämma att gå på linjen att man nu vill sälja ut Svenska Spel, skriver både SvD och DN idag. Stämman gick alltså emot partiledningen och Anders Borgs rekommendationer i frågan.

"Jag tycker att vi ska säga hej då till ett svenskt hyckleri som vi inte är stolta över", sade riksdagsledamoten Tomas Tobé.

Vad är det vi inte är stolta över?

Svenska Spel är ett företag vars överskott går till bra saker, till skillnad från vad det skulle göra om vi hade ett gäng aktieägare med plånböcker att fylla. På Svenska Spels hemsida, och i de artiklar som berört detta beslut, kan man läsa att en stor del av överskottet går till idrottsrörelsen. Denna organisation är nästintill helig i Sverige, och är en av få saker som får särbehandlas utan protester. En sak som det talas tyst om är att många andra organisationer också är beroende av detta överskott. Till exempel de här ungdomsförbunden:

Svenska Scoutförbundet, 4H och Fältbiologerna. RFSL Ungdom. Röda korset, Rädda barnen och CISV Sverige. Svea - Sveriges Elevråd. Unga Forskare. Sverok. Riksförbundet Unga Musikanter. Ung Företagsamhet, Ungdom mot Rasism, Unga örnar. Vi Unga. Fem olika politiska ungdomsförbund (däribland MUF). Sex olika nykterhetsorganisationer. Tolv olika organisationer för funktionshindrade. Listan kan göras ännu längre ...

Det handlar om hundratusentals ungdomar som tillsammans har bildat sig en meningsfull fritid som inte bara går ut på att sparka boll. Här har vi ungdomar som vill prestera någonting tillsammans, för att det är roligt; inte bara ungdomar som drömmer om en karriär i landslaget. Glöm inte bort dem. Det är i dessa ungdomsförbund som många får den allra viktigaste biten av sin demokratiska fostran.

Tillägg: LSU - Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, lade igår ett bud på Svenska Spel.

3 kommentarer:

Emil sa...

Att inkomsterna till viss del går till svenska idrottsföreningar är bara en parantes i sammanhanget. Pengarna hamnar givetvis i samma skattekassa som allt annat, och de bidragen betalas i sin tur ut till föreningarna. Om jag minns rätt så kan man inte säga att pengarna kommer direkt från svenska spel, men det är möjligt att jag har fel där.

Det centrala är anledningen till att vi har ett spelmonopol. Liksom alkohol så är spel något som betraktas som skadligt, och som därför behöver kontrolleras. Därför är svenska spels verksamhet starkt begränsad. Samtidigt har det visat sig att SS utnyttjar alla luckar som finns för att ta sig runt dessa begränsningar, och inte alls visat sig vara det ansvarstagande företag som varit tanken. Därmed faller en stor del av argumentationen.

En annan viktig sak i sammanhanget är att det svenska spelmonopolet i stort sett saknar betydelse nu. Med företag som unibet, som bedriver verksamhet över nätet, utanför lagarna, så är monopolet bara en utdaterad konstruktion som snarast bör avskaffas. Genom att göra det skulle man kunna reglera hela industrin på ett sätt som nu inte är möjligt, och lösa finansieringen av såväl de sociala problem som spelande orsakar som bidrag till föreningar med hjälp av nya skatteinkomster.

Sedan är det viktiga snarare avregleringen av marknaden än utförsäljningen av Svenska spel.

Tilläggas bör att ett statligt företag inte behöver sluta agera "ansvarsfullt" bara för att det privatiseras. Sveaskog (fd. domänverket) äger och förvältar en majoritet av sveriges skogar, men säljer varje år ut stora delar till privata aktörer, till förbestämda priser.

NINA sa...

Jo... Drygt hälften av pengarna från Svenska spel går till föreningslivet, oavsett hur stort eller litet årets överskott är. Det är med andra ord en inkomskälla för föreningslivet som har ökat med åren, till skillnad från övriga statliga bidrag.

Du säger att grundtanken med SS är att kunna begränsa någonting skadligt men att detta inte har skötts som det var tänkt. Varför vill Moderaterna då sälja ut företaget, och göra det ännu svårare, istället för att ta itu med problemet?

Det låter bara som ett sätt att kunna skylla sitt misslyckande på någon annan.

Roland Nilsson sa...

Nina -- drygt hälften? Check your facts. Från svenska spels årsredovisning 2006:

"Riksidrottsförbundet erhåller 1,216 miljoner kronor från Svenska Spels vinst 2006. Ungdomsstyrelsens del uppgår till
154 miljoner kronor, medan staten
tillförs 3,437 miljoner kronor."

Att privatisera företaget gör det enklare att komma till rätt med problemet med spelmissbruk, eftersom staten då kan agera kontrollinstans på riktigt. Problemet idag är att Svenska spel försöker kontrollera sig självt, vilket är dömt att misslyckas.