28 februari 2010

Geografisk insikt

Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv. Jag har inte körkort. Min mentala bild av det geografiska Stockholm är därför helt och hållet baserat på SL:s linjekarta. Jag kan nästan inga gatunamn i stan, men jag vet vilka hållplatser som ligger nära ställena jag besöker och jag vet vilka linjer som stannar där.
Denna något snäva bild fick sig en rejäl törn idag, när jag var på väg hem från Catahyas årsmöte. Mötet hölls i Scoutstugan Holken (rekommenderas varmt för mindre arrangemang!) i Helenelund norr om stan. För att ta mig dit tog jag tunnelbanan söderut, för att byta till norrgående pendeltåg vid centralen. Helt logiskt, inga konstigheter, SL reseplanerares förstahandsval och ett ställe jag varit på förr. Nemas problemas.

På vägen därifrån hade jag nyligen missat tåget och kände mig inte jättelockad att stå ute i snön och vänta. Spanade efter en lämplig buss åt annat håll. Bland bussangivelser och gatunamn såg jag en helt oväntad skylt:

Kistamässan -->
Vad i? Nog för att jag var norr om stan, men Kistamässan borde väl ändå ligga i Kista? I brist på andra saker att göra började jag gå. Erfarenheten sade mig att det sällan är skyltat om det inte är gångavstånd, och jag är inte den som är rädd för att gå vilse. Ana min förvåning när jag mindre än tio minuter senare står och väntar på tunnelbanan istället. Helenelund ligger mitt i Kista!

Min mentala bild av Stockholm har alltid haft en djup avgrund mellan pendeln och t-banan norr om Solna. Däremellan är det liksom bara tomt på kartan, och jag har aldrig brytt mig om att utforska området så noga. Det blev en nästan löjligt fascinerande insikt, och en blöt påminnelse om att jag behöver köpa vattentåliga skor.

3 kommentarer:

Maria sa...

Hehe. :) En av SL-zongränserna går precis mellan Helenelund och Kista. Gissa hur irriterande jag tyckte att det var när jag bodde i Kista och fick stämpla tre stämplar för att åka den pyttekorta biten från Kista Centrum till Helenelunds station. ;) Fast oftast gick jag.

Anneli sa...

Jag satt och tänkte på det där idag på tunnelbanan! Just hur många stockholmare som måste se på stan utifrån SLs linjekartor, och inte har en aning om hur det ser ut egentligen.

Jag blir helt vilse när jag ska åka buss här uppe, inser jag. Och jag har fortfarande svårt att acceptera att Vällingby inte är världens ände.

Agnes sa...

Jag jobbar på att knyta ihop mina mentala kartor bättre. Det tar tid, men jag blir alltid lika glad när jag lyckas komma på något – som att jag och Anneli bara bor tjugo minuters promenad från varandra :D