13 november 2007

Legaliserat svartjobb mer värt än ideellt engagemang

Idag hörde jag över IRC talas om en nyhet som gjorde mig glatt överraskad. Skatteverket vill nämligen höja fribeloppet på ersättning för ideellt arbete från 1000 kr per år till 3000 kr per år. Dessutom vill de höja nivån för skyldigheten att lämna kontrolluppgifter från 100 kr till 1000 kr. Detta är någonting som markant skulle underlätta det för oss att då och då ge en person ett par hundralappar för att skriva en artikel eller hålla en föreläsning utan att behöva gå igenom det byråkratiska krångel som detta idag innebär. Woho! (Lite bittert är det dock att statens lilla kelgris Idrottsrörelsen redan har sina privata skatteregler, som bland annat innebär mer än det tiodubbla fribeloppet jämfört med vad vi andra allmännyttiga föreningar har att röra oss med.)

Smolk i bägaren uppstod dock när jag läste DN och upptäckte att detta inte är det enda belopp som Skatteverket kommer att föreslå en höjning av. Den skattefria ersättningen för privata tjänster (i folkmun kallat svartarbete) vill de nämligen höja från 1000 kr till den helt abnorma summan av 10 000 kr! Det är hundra timmar välbetald barnvakt. Mer än en månad heltid på McDonalds. Vad är det som gör att dessa tjänster är mer värda än de samhällsinsatser som drivs av vårt ideella föreningsliv? Varför ska det vara lättare att anställa "svart" städhjälp än att kunna ge föreningsmedlemmar ersättning för saker som gör bra mycket mer nytta än ett renskurat golv i Täby?

Det enda som saknas är att regeringen beslutar om retroaktiv höjning för att rädda skinnet på sig själva ...

1 kommentar:

From Sweden with Grief sa...

Tack för att du rörde runt lite i frågan. Jag satt och tittade på nyheten och kunde inte sätta den i något sammanhang. Jag betalar nämligen skatt på allting jag får in så.....
Att de ideella föreningarna ska få lite lättnad är bra. För dessutom har regeringen flaggat för att de ideella föreningarna ska ta över mer av de sjuk-och hälsovårdande uppgifterna, som att gå promenader med äldre, patientföreningar ska mer och mer ta över informationen till nyinsjuknade osv. Det kanske bara var ett förslag som rann ut i sanden, men jag reagerade på det eftersom jag själv arbetat mycket ideellt. I det fall de ideella organisationerna ska ta över mer, ska också regering och riksdag lyssna på de kunskaper som dessa kan förmedla om hälsotillstånd och social utsatthet, men vad blir det av det i slutänden? Redan idag har man svårt att lyssna på och ge stöd åt exempelvis patientorganisationer.
Ha det gott!