18 oktober 2005

Ååååka pendeltåg!

Det är ganska intressant hur folk beter sig när de åker tåg. Det finns oskrivna regler som verkligen följs av alla Stockholmare! (Precis som att det bara är en lantis som skulle få för sig att stå stilla på vänstersidan av en rulltrappa; alla Stockholmare har det i blodet att man står till höger och går till vänster).

När man åker pendeltåg, tunnelbana eller buss är det totalförbjudet att sätta sig bredvid eller mitt emot någon man inte känner om det finns lediga platser någon annanstans. Om man är tvungen att stå upp håller man inte i samma stång som någon annan, såvida det inte är väldigt trångt. Om man sitter på sätet längst in och ska gå av kan det hända att det sitter en person bredvid som blockerar vägen. Då säger man absolut inte "ursäkta, jag ska gå av här", utan man börjar istället fiffla med sin väska på ett markerande sätt, oavsett om det behövs eller inte, en lagom stund innan hållplatsen. Har man ingen väska fungerar det att istället sträcka på sig i sätet, eller att helt enkelt föredömligt trycka på stoppknappen. Någon Stockholmare som inte känner igen sig i detta?

3 kommentarer:

Elrawien sa...

bah! Göteborgare är mycket bättre på det där med rulltrappor. Herregud. När jag skulle på tunnelbanan fick jag tränga mig igenom som om det vore slalomrace...

Maria sa...

Tragisk man känner sig... Särskilt fixa-med-väskan-grejen är ju _så_ patetisk.

Khadhaver sa...

Haha. Till och med jag känner igen precis allt det där... =D Och jag om någon måste ju räknas som lantis. =) Men mycket av det där har ju med vanligt svenskt -folkvett- att göra. ;)