01 januari 2010

Jakten på bra listor

Nytt år och nya äventyr! Inga löften men många planer. Men det som känns allra bäst med det nya året är att jag kan börja använda min nya papperskalender igen. Efter att ha trevat och testat hela 2009 efter ett bra todo-system som passar mig har jag gett upp. Nu blev det analogt igen. Årets kalender blev en i uppslagen liknande min gamla, men med lite spejsigare utseende och mysigt läderartat omslag.

Jag använder bara min kalender som todo-lista, inte som kalender. (Inbokade tider har jag google calendar till, annars skulle andra bli tokiga på att inte kunna se när jag är upptagen). Det fiffiga är att man enkelt kan skriva in saker på den dag man behöver göra dem, och att skrivutrymmet hindrar en från att överboka sig. Jag brukar dela varje dag i två spalter vilket ger utrymme för max 12 olika uppgifter på en dag. Ovanligt stora uppgifter brukar jag skriva tvärs över 3-4 rader för att balansera tidsåtgången, medan små uppgifter i stil med "Svara på mailen från X, Y och X" får en rad.

Som komplement har jag ett litet häfte postit-lappar fastsatt innanför pärmen, för att enkelt kunna skriva in och flytta runt löst hängande uppgifter som inte har fått en dag ännu. Eller för att anteckna andra mer noteringsorienterade kommentarer (kontaktuppgifter och liknande).

Att kunna stryka avklarade uppgifter ger en känsla av framgång löpande under dagen. Men att sitta och föra över oavslutade uppgifter till en annan dag vid slutet av dagen/veckan är i sin tur ett bra sätt att runda av och utvärdera arbetet. Det ger ett avstressande "det är okej, jag hann inte, jag tänker på det här på tisdag istället". Den enda nackdelen jag ser är att det är svårt att dela mina listor med andra, men trots det har jag nog kommit fram till att det här är det bästa sättet för mig att organisera mitt arbete.

I år kompletterade jag min kalender med två matchande moleskin-block i liknande rosa nyanser. Mycket nöjd!

4 kommentarer:

Agnes sa...

Mm, jag har aldrig lyckats bli digital när det gäller kalendrar/almanackor/todo-listor. I och med att jag inte konstant bär omkring på en dator funkar det inte med en digital, jag måste kunna skriva ner och kolla upp så fort jag kommer på något. Det enda som funkar och har funkat i några år nu är en hederlig papperskalender där jag skriver in precis allt. Har försökt komplettera med småblock vid sidan av, men inte ens det funkar :P Jag klarar tydligen inte att ha saker utspritt ;)

Maria sa...

Fan, post it-lappar i kalendern. Att jag inte har tänkt på det själv, lappmissbrukare som jag är. ;)

Ingen digital todo-lista här heller, förresten. Funkar inte.

Anneli sa...

Herregud vad du är flitig! Jag önskar att jag hade bara litegrann av den där diciplinen.

Klarar varken av googlekalender eller annat todosystem, för egen del. Och så är jag sjukt petig med kalendrar, hur de känns och ser ut. Har dumpat lite för många för att de inte känts bekväma - och det är ju verkligen pengar i sjön ^^''

Anonym sa...

Jag vill tipsa om diyplanner.com En riktigt bra sida för alla möjliga kalendrar