29 oktober 2009

Gratis är gott?

I början av veckan stod jag på Skolforum där Sverok hade en monter. Vårt grej på mässan var att prata med lärare om lajv och vilka möjligheter det innebär för undervisningen. En populär hobby som omfattar både hantverk, historia, berättande, social aktivitet, matlagning och allt annat man kan tänkas vilja trycka in i temaundervisning. Kan det bli en dålig friluftsdag?

Det jag mest fascinerades av på mässan var dessvärre inte besökarnas intresse för vår verksamhet. Det mest intressanta var ett beteende som jag kunnat se både här och när vi var på Bok- och biblioteksmässan förra månaden: Vuxna människors enorma begär efter gratisprylar. Är det verkligen så illa ställt med lärarlönerna?

Att plocka en karamell eller en reklampenna när man står och pratar med några i en monter känns både artigt och meningsfullt. Det blir däremot lite lustigt när besökarna försöker smyga sig in bakvägen och ta av nyckelbanden och gratistärningarna, med målsättning att inte behöva prata med någon.

Min favoritincident var när en tant i 50-årsåldern tog en billig Sverokpenna ur ett pennställ. Därefter såg sig omkring och plockade en hel näve full med pennor. "En kanske räcker?" frågade jag henne lite försynt. "Nej!" pep hon samtidigt som hon nästan sprang därifrån. Pinsamt! Jag förväntar mig sånt här när vi står ute bland stökiga ungdomar, men vuxna människor?

Montern mitt emot hade samma problem. Så fort utställarna vände ryggen till var det flera besökare som stoppade fickan full med äckligt reklamgodis. Herregud, gott godis kostar typ 4 kr hektot på ICA såhär inför halloween. Vad är det med denna hysteriska jakt på saker man inte ens vill ha?

Läs även andra intressanta bloggar om , , .

3 kommentarer:

carulmare sa...

Märkligt... tror du det kan ha med trygghetsssökande att göra? Att få något gratis ör ju tryggt... som att man inte behöver förtjäna allt man får. Kanske är det den ekonomiska krisen, ett hårdare samhällsklimat...? Jag kan känna det inom mig själv ibland också, märker att jag blir rädd att göra av med pengar...

Maria sa...

Folk blir fan knäppa när något är gratis eller väldigt billigt. Kommer ihåg för något år sedan när jag skulle köpa godis på Ica maxi precis innan påsken och vuxna människor verkligen _trängdes_ med varandra vid lösgodiset. Först till chokladrussinen vinner, typ. Herregud...

Johan Groth sa...

Man häpnar!