25 juli 2007

Ve och fasa!

Media, och då främst kvällstidningarna, är en värld full av hysteriska rubriker och värdeladdade modeord. Det är inte sällan vi får höra om personer som rasar, chockerar eller kuppar. Den här sommaren är dock inte nackenchockernas sommar: det är skräcksommaren.

Skräck. Ett ord som får många att tänka på panik och förtvivlan. Ett ord som får andra att känna sig behagligt väl till mods med tankar på film och popcorn. För Expressen och Aftonbladet är det ett sätt att locka läsare. Första gången jag noterade ordet var i vintras, när en familj i Lindome fick besök av en Skräckälg. (Notera den grönskande bakgrunden på fotot, och det faktum att artikeln skrevs i november... Hur länge led den stackars familjen egentligen under älgens skräckvälde?) Den senaste veckan tycks det dock ha gått kraftig inflation i användandet av ordet. Här är ett litet urval av den skräck som drabbat oss:

Skräckstranden, ett ställe som svenskar trots allt fortsätter att åka till. Sunny Beach i Bulgarien är en semesterort där det på tio dagar har begåtts två mord och fyra våldtäkter. Ve och fasa om någon upptäckte att det i Stockholm anmäls nio gånger så många våldtäkter och nästan tre gånger så många mord. Det är rena splatterstaden i jämförelse! Lika sjukt och tragiskt bådadera ...

Den stackars fotbollsspelaren Anders Svensson är tillbaka på Skräckarenan, även kallad mardrömsarenan, en plats i Belfast där solen aldrig lyser. Här gjorde han och Sverige nämligen en oerhört pinsam förlust mot Nordirland. Själv uppger Anders att han bra minnen från såväl resan som matchen.

När vi ändå är inne på sport så utsatta Högbo/SAIK sina stackars 14-åriga flickor för Skräckturneringen. Som tur är har ledarna inte bestämt några läggdags-tider för flickorna, så de lär inte sova tillräckligt mycket för att få mardrömmar. (Och appropå sport så hade en golfartikel i Aftonbladet tidigare rubriken Skräckputten, vilket tyvärr nu har ändrats till "Det kommer att bli en jäkla fest".)

På ett behandlingshem i Östfora pågår det Skräckvälde. Det handlar om en chef som spridit osämja bland personalen, trakasserat dem och sagt upp folk på osakliga grunder. Nu, efter två och ett halvt år, har personalen äntligen skrivit till facket. Jag antar att skräck kan vara handlingsförlamande ...

En sångare som inte är vilken sångare som helst, det är James Hetfield ur Metallica. Han är nämligen Skräckrockare. Tyvärr har attraktionsfoton från en berg-och-dalbana avslöjat att han inte är så tuff: han höll nämligen för ansiktet på bilden! (Personligen tycker jag att det faktum att han inte krampaktigt höll sig fast i räcket på vagnen visar att han nog hade lite mod i alla fall.)

I lördags fick någon annan en åktur ... Det är befälhavaren på Saga Lejon som berättar om Skräckfärden i Hammarbyhamnen. Befälhavare Lasse Wahlin backade båten lugnt och stilla, men plötsligt fick han full back istället. Som tur är har han varit sjökapten i 33 år, så tack vare hans goda ledarkunskap fick de snabbt stopp på det hela.

Judoklubben IK Södra Skogås anordnade ett Skräckläger för sina ungdomar. Där blev de nergrävda i sanden och skjutna på med paintballgevär. Personligen ser jag inte kopplingen mellan denna typ av aktivitet och judo, men det är säkert någon slags mental träning jag inte förstår. Troligen har domstolen inte bättre kunskap om det än vad jag har, så mannen med paintballvapnet kommer att åtalas för det. Han måste känna sig som ett missförstått geni.

Veckans värsta semesterförstörare får dock sägas vara Skräckmyggan, som till skillnad från andra myggor anfaller "hårt, aggressivt och helt skoningslöst". Myggbiologen Anna Hagelin beskriver dem som skitjobbiga. Än så länge finns myggorna mest utanför Skövde, men passa er där nere i mini-Danmark: Snart kan det vara kört i Skåne också!

3 kommentarer:

Johan Sundström sa...

Skräckbloggare trakasserar oskyldiga tidningsskribenter över bristfällig fantasi! Silly season: snart över. Lillbabs har stukat stortån. Mer regn under solen. Dagens captcha: omglhxc.

Felicia sa...

Såg uttrycket "chocksvek" när jag var på Gotland.. :)

Ping?Pong! sa...

Skräckdåligt skräckinformerat. Det skräckbegås ca 2-3 mord i skräcksverige på en skräckgenomsnittlig 10dagarsperiod.

Skräck!