26 oktober 2008

Bidragspiraterna anfaller!

Expressen har bidragspirater i sikte och ser rött: Piratpartiets ungdomsförbund har blivit Sveriges tredje största politiska ungdomsförbund. Det innebär att de kommer att håva in ett par miljoner i statliga bidrag för att bedriva sin verksamhet. Ung Pirat hyllas för sin affärsidé, att registrera folk på en hemsida och sedan bara vänta på att de statliga bidragen rullar in. Klirr i kassan och drypande sarkasm från Expressen. Trevligt?

Hurra för Ung Pirat säger jag! Här ser vi ett av få politiska Ungdomsförbund som lyckats väcka engagemang istället för att tappa tusentals medlemmar. Nog för att det är enkelt att bara registrera sig på en hemsida, men är det inte ett fånigt svepskäl? De är inte det enda förbundet som kör på den metoden. Ung Pirat arbetar dessutom med frågor som är av stort intresse för många unga, och i synnerhet internetanvändande sådana. Det här är jättebra! De får en medlemsbas som består av unga med stor erfarenhet och stort intresse av att använda internet. Människor som förstår att det är ett verktyg av enorma proportioner. Vilka vore bättre lämpade att utveckla framtidens demokrati än dessa politiskt engagerade ungdomar på Internet?

Ungdomsstyrelsen delar inte ut sina miljarder för att förbundsledningarna ska kunna luta sig tillbaka och lyssna på klirrandet. Det är en fråga om demokratisk fostran, och i synnerhet en fråga om att organisera sig och att hitta nya vägar. Internet är en viktig väg mot framtida organisering och folkbildning.

Välkomna på arenan, Ung Pirat!

(Och oj oj... Hysterin över Ung Pirats storlek är stor, men Sverok är fortfarande 20 gånger större. Och får in motsvarande mängd mer pengar från staten.)

Läs även andra intressanta bloggar om , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Nah, inte får Sverok in proportionerligt med bidrag baserat på antal medlemmar jämfört med de politiska ungdomsförbunden. De lyder under andra bidragsregler och får därför mycket större summor/medlem. Tanken är väl att samhällspolitik värderas högre att engagera sig i än runt sitt fritidsintresse. Trist men sant.